A vitaminokat az emberi szervezet a táplálékokkal veszi fel, mivel előállításukra nem képes, illetve csak kis mennyiségben termelődnek. Egyes esetekben a szervezet képes valamely kívülről bevitt anyagot vitaminná alakítani. A vitaminok hiányában különféle betegségek lépnek fel, hiszen a szervezet egészséges működéséhez az összes vitaminra szükség van. Egészséges táplálkozással a szervezet teljes szükséglete kielégíthető.
Az A vitamin
Zsírban oldódó vitamin.Legfontosabb természetes A vitamin források a halmájolajak, a tojássárgája, a vaj, a tejszín krumpli, búzacsíra, petrezselyem, dinnye, brokkoli. Sok növény tartalmazza az A vitamin előanyagát, a karotint, amely jelentős mennyiségben fordul elő a répafáélékben, zöldborsóban, spenótban, sóskában, paradicsomban, kajszibarackban.
Az A vitamin legfontosabb feladata a szervezetben a látás folyamatával kapcsolatos. Fontos szerepe van továbbá a hámszövetek épségének fenntartásában. Hatással van a növekedésre, és egyéb életfolyamatokra is.
Egy felnőtt napi ajánlott adagja 800μg-1000μg
A B1 vitamin
Vízben oldódó vitamin. Természetes forrásai az élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza,zabliszt, húskészítmények, bab, borsó, dió, krumpli, fokhagyma, petrezselyem, máj, gabona csírák.
Az anyagcserében játszik fontos szerepet.
Egy felnőtt napi ajánlott adagja 1mg-1,4mg
A B2 vitamin
Vízben oldódó vitamin. természetes eredetű táplálékaink közül a tejben és tejtermékekben, húsban, májban, halban, tojássárgájában, szárazbabban, élesztőben, petrezselyemben, spenótban.
A B2 vitamin segíti a szerveztben a zsírok feldolgozását, serkenti a haj, bőr, köröm regenerálódását, növekedését.
Egy felnőtt napi ajánlott adagja 1.6mg
A B6 vitamin
Vízben oldódó vitamin. Természetes forrásai az élesztő,a búzakorpa, a zabpehely, a szójaliszt, a dió, a banán, a húskészítmények, a máj, a tej és a tejtermékek, a tojás, a gabonafélék, a káposzta.
Hiányában étvágytalanság, bőrgyulladás, testtömeg csökkenés, hányás, a porcszövet lágyulása, központi idegrendszeri zavarok léphetnek fel.
Egy felnőtt napi ajánlott adagja 2-3 mg
Fokozott bevitelre szorulnak a gyermeket váró kismamák.
A B12 vitamin
Vizoldékony vitamin. Természetes forrásai a tej és tejtermékek, a máj, a húskészítmények, és a tojás.
Felhasználása a szervezetben sokoldalú, főleg az anyagcsere folyamatokban vesz részt. A legfontosabb htása a vérképzéssel kapcsolatos.
Egy felnőtt napi ajánlott adagja 20mikrogramm |